Pieter Groeneveldt project

Onderzoek en artikel

(binnenkort meer info)

Vice Versa - Thursday Night Live! at Het Nieuwe Instituut

Lezing

(binnenkort meer info)

Het binnenlandschap - 50 jaar interieurarchitectuur in beeld

Lezing

In het kader van het 50-jarig jubileum van de Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) en mijn bijbehorende onderzoek, gaf ik op donderdag 7 juni een lezing op de kennismiddag van de BNI, tijdens Design District 2018 in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

(binnenkort meer info)

BNI - Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten

Onderzoek en publicatie

Ter ere van het 50-jarig jubileum van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) wordt er een publicatie en mogelijk een tentoonstelling samengesteld met materiaal uit het BNI-archief (beheerd door het Nieuwe Instituut), historische gegevens van de vereniging, de strijd om erkenning van de titel 'interieurarchitect', ontwikkeling van het vak interieurarchitectuur en meer. Ik ben verantwoordelijk voor het onderzoek en aandragen van de teksten.

Vrije Universiteit

Docent

Sinds begin 2017 werk ik wisselend als docent aan de Vrije Universiteit voor de bachelor MKDA (design track) en de master Design Cultures, met name als werkgroep- en scriptiebegeleider.

Promotieonderzoek Vrije Universiteit (PhD)

In de nabije toekomst hoop ik officieel als (buiten)promovendus te beginnen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast mijn werk als freelance designhistoricus probeer ik een promotie-onderzoek op poten te zetten in het gebied van 20ste-eeuwse vormgeving in Nederland.

MOMOWO symposium 2018

Deelname conferentie, presentatie paper en deel van organisatieteam

Van 13-06 tot 18-06 2018 vond het afsluitende symposium van het internationale MOMOWO-project plaats in de Politecnico in Turijn, met 203 sprekers uit 35 verschillende landen. Het symposium vond plaats in het herbestemde Lingotto-gebouw van de oude Fiat-fabriek (inclusief testracebaan op het dak). Dr. Marjan Groot maakte deel uit van het organisatieteam en was chair van panel F - Women and Sustainability. Ik hielp mee met de uitnodigen van sprekers en de redactie van ingestuurde papers. Ook presenteerde ik er mijn paper Women as Interior Architects during 50 Years of the BNI (Association of Dutch Interior Architects) in panel C1 met als thema Women in Communication and Professional Networks. Voor dit paper maakte ik gebruik van mijn onderzoek voor de BNI jubileumuitgave.

MOMOWO 3rd International Conference-Workshop

Deelname conferentie en presentatie paper

Deze internationale conferentie werd georganiseerd door MOMOWO - Modern Creativity since the Modern Movement van 2 tot 4 oktober 2017 aan de universiteit van Oviedo in Spanje. Het onderwerp betrof vrouwelijke vormgevers, architecten en bouwkundigen die werkzaam waren tussen 1969 en 1989. In de paper die ik hier presenteerde, onderzoek ik de aanwezigheid van een gender bias tussen craft en industry in het Nederlandse keramiek van de jaren 1960 tot 1980.

Design History Society: Making and unmaking the environment

Deelname conferentie en presentatie paper

Van 7 tot 9 september 2017 vond de jaarlijkse conferentie van de Design History Society plaats aan de universiteit van Oslo. De titel van deze internationale en hoogwaardige conferentie was 'Making and unmaking the environment'. De paper die ik hier presenteerde had de titel 'Houseplants and femininity in the Dutch home'.

MOMOWO - Women's Creativity Since the Modern Movement

Onderzoeksassistent

Sinds eind 2016 ben ik actief in het Europese project MOMOWO - Women Creativity since the Modern Movement, waar de Vrije Universiteit onder leiding van dr. Marjan Groot een partner in is. Sinds halverwege 2017 ben ik officieel aangesteld als onderzoeksassistent.

Collectie Keijser

Inventarisering archief

Sinds oktober 2016 ben ik werkzaam voor Stichting Keijser, een stichting die zich ontfermt over een verzameling van rammelaars en gerelateerde objecten die door de heer Keijser bij elkaar zijn gebracht. 

MOMOWO 2nd International Conference-Workshop

Deelname conferentie en presentatie paper

Voor het MOMOWO - Women's Creativity since the Modern Movement was ik uitgenodigd om mijn paper te presenteren op een internationale conferentie in Ljubljana, Slovenië (3-5 oktober 2016). Het thema van de conferentie en de call for papers was Women Designer, Architects and Engineers between 1964-1968. Mijn paper heeft als onderwerp de vrouwelijke ontwerpers en interieurarchitecten die actief waren in de Stichting Goed Wonen.

Stichting Gispen Collectie

Archief / social media / eindredactie

Al sinds enkele jaren ben ik betrokken bij de Stichting Gispen Collectie, waar ik ooit ben begonnen om te helpen bij de digitalisering van het bedrijfsarchief in Culemborg. Momenteel bestaat een groot gedeelte van mijn werkzaamheden uit het up-to-date houden van de website en social media, het posten van kleine informatieve blogs en de eindredactie voor de vierjaarlijkse nieuwsbrief.

Benno Premsela - Max Heymans - Mannen met lef en stijl

Tentoonstelling

Van december 2014 tot aan de opening in december 2015 heb ik inhoudelijk meegewerkt aan de tentoonstelling 'Benno Premsela - Max Heymans - Mannen met lef en stijl' in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Stichting Historische Interieurs in Amsterdam

Onderzoek

Sinds november 2015 help ik mee aan het huizenonderzoek in de regio Zuid-Kennemerland, dat in de periode rond 1900 opbloeit en een belangrijk forensengebied wordt voor Amsterdam.

De materiële cultuur van de Nederlandse surfscene

Onderzoek

In 2014 studeerde ik cum laude af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, de master Design Cultures. Voor mijn eindscriptie deed ik onderzoek naar de materiële cultuur van surfen, met name de surfcultuur in Nederland.

Please reload