Vijftig jaar BNI
Intern special 2018
Dit is het resultaat van mijn onderzoek naar de geschiedenis van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI), die in 1968 onder deze naam werd opgericht. De uitgave is een dik magazine, een special van hun eigen magazine Intern (die hierna verder is gegaan als Nook). Het bestaat o.a. uit twee grote teksten over 50 jaar BNI en over 50 jaar interieurarchitectuur in Nederland in het algemeen. Het is rijk geïllustreerd met foto's uit het BNI-archief en uit persoonlijke archieven van (oud-)leden.
GispeN.U: transparant - voor iedereen - tijdloos - maatwerk - duurzaam
Essay
Voor de meest recente uitgave van de Stichting Gispen Collectie schreef ik het essay Tijdloos of tijdsbeeld? als verkenning van de werkelijke betekenis en toepasselijkheid van de term 'tijdloos design'. Samen met conservator Elise Meier schreef ik het essay De aantrekkingskracht van de avant-garde over onder meer de verschillende toonzalen die Gispen door de jaren heeft gehad.
Het boekje is uitgegeven in samenhang met de pop-up tentoonstelling die Stichting Gispen Collectie in 2018 in Culemborg organiseerde.

Women as interior architects
MOMOWO final symposium in Turin, Italy
Passend binnen mijn onderzoek voor de BNI, deed ik voor dit paper een analyse van de vrouwelijke interieurarchitecten die lid waren van de beroepsvereniging. Ik presenteerde het op het afsluitende symposium van MOMOWO, genaamd Women's creativity since the modern movement (1918-2018) - Towards a new perception and reception, dat van 13 t/m 16 juni 2018 plaats vond in Turijn, Italië.
MOMOWO - Women designers, craftswomen, architects and engineers between 1918 and 1945
Introduction to book chapter 'Case studies from Ireland to Finland'
Voor het e-book dat resulteerde uit de 1st international conference-workshop in Leiden, Nederland (23-25 september 2015) heb ik een introductie voor een hoofdstuk geschreven, waarin vijf verschillende en interessant artikelen zijn opgenomen.
The 2nd MOMOWO conference in Ljubljana, Slovenië
Verslag
Voor de website www.vuartandculture.com, een website van de Vrije Universiteit in Amsterdam, schreef ik een verslag (in het Engels) over de conferentie waaraan ik deel heb genomen in Ljubljana, Slovenia (3-5 oktober 2016). Het verslag vertelt over het doel van het project MOMOWO - Women's Creativity since the Modern Movement en geeft een klein overzicht van de besproken onderwerpen en conclusies van de conferentie.
Online gepubliceerd op 24 november 2016.

Catharijne - Magazine van Museum Catharijneconvent Utrecht
Raw Aron Schuster Synagoge
Artikel in Catharijne #3, oktober 2016, pp. 42-43.
In navolging van het grote boek Kerkinterieurs in Nederland, is er een artikel verschenen in Catharijne, het magazine voor museum Het Catharijneconvent in Utrecht. Hiervoor heb ik een verkorte versie geschreven van het hoofdstuk over de Raw Aron Schuster Synagoge (Obrechtsjoel) in Amsterdam-Zuid, dat in het grote boek is te lezen.
Kerkinterieurs in Nederland
Synagoge van Enschede & Raw Aron Schuster synagoge
Aan dit prachtige boek heb ik twee hoofdstukken bij mogen dragen: een over de synagoge in Enschede en een over de Obrechtsjoel - Raw Aron Schuster synagoge - in Amsterdam. Het boek is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Museum Catharijneconvent en is rijk geïllustreerd met foto's van Arjan Bronkhorst.
Benno Premsela & Max Heymans. Mannen met lef en stijl.
Tentoonstellingscatalogus Joods Historisch Museum
Als onderdeel van de tentoonstelling 'Benno Premsela & Max Heymans - Mannen met lef en stijl' in het Joods Historisch Museum werd er een bijbehorende catalogus gepubliceerd. Hieraan heb ik verschillende teksten bijgedragen als onderdeel van mijn onderzoekswerkzaamheden naar Benno Premsela.
Wereldberoemd in Amsterdam
Benno Premsela
Artikel in Intern (BNI) #1, maart 2016.
'Hij ontwierp de Lotek lamp, was voorvechter van de homorechten, ‘kunstpaus’, verzamelaar en oprichter van ontwerpbureau Premsela Vonk. Toch was hij volgens eigen zeggen ‘slechts wereldberoemd in Amsterdam’. Bijna twintig jaar na zijn overlijden wijdt Joods Historisch Museum een tentoonstelling aan Benno Premsela. Hoogste tijd voor een blik op de bijzondere carrière van deze begaafde interieurarchitect.'
Infrastructuur in Zuid-Kennemerland
Over de ontwikkeling van een populair forensengebied
Een blog geschreven voor de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam, over de invloed van de ontwikkelende infrastructuur op de stad Haarlem en het omliggende Zuid-Kennemerland in de 19de en begin 20ste eeuw. Met de aanleg van een spoorlijn, een tramtraject en later autowegen werd het voor welgestelde burgers aantrekkelijk om in het natuurrijke Zuid-Kennemerland te gaan wonen, terwijl werk en zaken in Haarlem, Amsterdam en andere buurtsteden bleven.
Online gepubliceerd op 4 november 2016.
Een aangename woonomgeving voor de ouden van dagen
Herbestemming van landhuizen tot zorginstellingen
Een blog geschreven voor de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam, onder de volledige naam 'Een aangename woonomgeving voor de ouden van dagen'. Tijdens het onderzoek in Zuid-Kennemmerland kwam onze werkgroep verschillende voorbeelden tegen van landhuizen, villa's en andere monumentale panden die in gebruik waren (of waren geweest) als zorginstelling: opvanghuizen, weeshuizen, verzorgingstehuizen etc. Deze blog geeft is een kleine toelichting hiertoe.
Online gepubliceerd op 13 september 2016.
'Maatwerk zit in ons DNA'
Gispen
Artikel in Intern (BNI) #1, maart 2015, pp. 10-14.
'Van stoel of lamp tot een compleet interieur. Begonnen met woonmeubelen groeide Gispen in de loop der jaren uit tot een van de grootste kantoorinrichters van Nederland. Hoe vond dit Culemborgse bedrijf de balans tussen productie in serie en ontwerpen op maat? Ilja Meijer, werkzaam voor de Stichting Gispen Collectie, dook in de geschiedenis en sprak met interieurarchitect Alice Tabak.'

Healing environment
Artikel in Intern (BNI) zorgspecial 2015, pp. 60-64.
'Fanny Willems en Laura Vennik van FLint interieurarchitecten baseren zich bij de zorginterieurs die zij ontwerpen veelal op wetenschappelijke kennis en onderzoek naar het effect van de omgeving op het welbevinden van de gebruiker. "Wij willen met onze ontwerpen bijdragen aan het herstel en welzijn van kwetsbare groepen in de samenleving. Met onze zorginterieurs willen we een verschil maken."'

Van eerstelijns tot anderhalvelijns zorg
Artikel in Intern (BNI) zorgspecial 2015, pp. 6-10.
'Een interieur in een eerstelijnszorginstelling, zoals een huisartsenpraktijk of apotheek, vraagt om een specifieke aanpak. Kennis van de zorg is noodzakelijk. Interieurarchitect Marjolein van Dijl verdiepte zich ruim tien jaar geleden in eerstelijnszorg. Sindsdien is zij adviseur voor de Landelijke Huisartsen Vereniging en ontwerpt ze voornamelijk voor huisartsen, fysiotherapeuten en andere eerstelijnsbehandelaars.'

Van wijk tot woonkamer
Van Eesterenmuseum
Artikel in Intern (BNI) #4, december 2014, pp. 30-33.
'Licht, lucht en ruimte stonden centraal in de Westelijke Tuinsteden, een ontwerp van stedenbouwkundige Van Eesteren. In de jaren '50 kampte de hoofdstad met een groot tekort aan goede woningen. Het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren was een soort utopie, waar wonen, werken en recreëren gescheiden werden. In het Van Eesterenmuseum is te zien hoe een gezin in de jaren '50 leefde. Coördinator Jennifer van Noort geeft een rondleiding.'

Moderne snufjes uit de jaren '30
Huis Sonneveld
Artikel in Intern (BNI) #4, december-2014, pp. 22-25.
'In 1933 ontworpen als hypermoderne villa, geeft Huis Sonneveld vandaag de dag als museumwoning toegang tot een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Conservator Hetty Berens begint haar rondleiding op de eerste verdieping.'

Ruim drie eeuwen rijkdom en weelde
Museum van Loon
Artikel in de Intern (BNI) #4, december-2014, pp. 10-13.
'Achter de voordeur van Keizersgracht 672 bevindt zich een Amsterdams pareltje uit de 17e eeuw. Het goed geconserveerde interieur van Museum van Loon is een inspiratiebron voor ontwerpers van nu. Directeur en conservator Tonko Grever vertelt over de rijke wooncultuur en de charmante details van het museum.'